Dynamic olfactometry directly involves examiners, who are exposed to hazardous pollutants potentially present in odorous samples and it is fundamental to evaluate the occupational exposure risk for these workers. Despite the importance of this topic, a standardized method to evaluate this risk is not provided yet. In addition, the models described in the scientific literature present some critical aspects. Therefore, this work aims to suggest a new model for the risk assessment of olfactometric workers, based on the determination of Hazard Index (HI) and inhalation risk (IR). The novelty of this approach is the overcoming of critical aspects observed in the literature models if applied to real odorous samples, proposing a hierarchical selection from the different databases available. These implementations allow calculating, in a robust manner, the minimum dilution value to be adopted during olfactometric analysis.

L'olfattometria dinamica coinvolge degli esaminatori, i quali sono esposti durante le analisi a molecole potenzialmente pericolose presenti nei campioni odorigeni, per cui risulta fondamentale valutare il rischio di esposizione per questi lavoratori. Nonostante la sua rilevanza, ancora non esiste un metodo normato per valutare il rischio occupazionale per gli esaminatori olfattometrici. Inoltre, i modelli proposti all’interno della letteratura scientifica presentano alcune criticità. Pertanto, questo lavoro mira a suggerire un nuovo modello per la valutazione del rischio, basato sul calcolo dell’Hazard Index (HI) e del inhalation risk (IR), approfondendo le problematiche evidenziate durante lo studio di campioni reali. Questo approccio, infatti, propone una gerarchia tra le diverse tipologie di valori limite disponibili, per calcolare, in modo robusto, il valore minimo di diluizione da adottare durante le analisi.

Rischio occupazionale e olfattometria dinamica: proposta di un metodo per la valutazione del rischio per gli esaminatori coinvolti nelle analisi olfattometriche

A. Spinazzè;A. Cattaneo;D. Cavallo
2021

Abstract

L'olfattometria dinamica coinvolge degli esaminatori, i quali sono esposti durante le analisi a molecole potenzialmente pericolose presenti nei campioni odorigeni, per cui risulta fondamentale valutare il rischio di esposizione per questi lavoratori. Nonostante la sua rilevanza, ancora non esiste un metodo normato per valutare il rischio occupazionale per gli esaminatori olfattometrici. Inoltre, i modelli proposti all’interno della letteratura scientifica presentano alcune criticità. Pertanto, questo lavoro mira a suggerire un nuovo modello per la valutazione del rischio, basato sul calcolo dell’Hazard Index (HI) e del inhalation risk (IR), approfondendo le problematiche evidenziate durante lo studio di campioni reali. Questo approccio, infatti, propone una gerarchia tra le diverse tipologie di valori limite disponibili, per calcolare, in modo robusto, il valore minimo di diluizione da adottare durante le analisi.
Dynamic olfactometry directly involves examiners, who are exposed to hazardous pollutants potentially present in odorous samples and it is fundamental to evaluate the occupational exposure risk for these workers. Despite the importance of this topic, a standardized method to evaluate this risk is not provided yet. In addition, the models described in the scientific literature present some critical aspects. Therefore, this work aims to suggest a new model for the risk assessment of olfactometric workers, based on the determination of Hazard Index (HI) and inhalation risk (IR). The novelty of this approach is the overcoming of critical aspects observed in the literature models if applied to real odorous samples, proposing a hierarchical selection from the different databases available. These implementations allow calculating, in a robust manner, the minimum dilution value to be adopted during olfactometric analysis.
Polvara, E.; Spinazzè, A.; Invernizzi, M.; Cattaneo, A.; Sironi, S.; Cavallo, D.
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